JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia stämmer Apple igen
Det är inte bara Iphone utan även Ipad som använder teknik utvecklad av Nokia utan tillstånd. Det hävdar åtminstone den finska mobiljätten i en ny stämning.
Patentkriget mellan Apple och Nokia fortsätter. Den här gången är det läsplattan Ipad som står i centrum, där Nokia hävdar att dess 3G-version utnyttjar fem metoder för effektivisering av röst- och datakommunikation som vart och ett täcks av ett Nokiaägt patent. I fredags lämnades en stämningsansökan in i Madison, Wisconsin.

– Vi har tagit detta steg för att skydda resultaten från vår pionjärutveckling och för att få stopp på fortsatt olaglig användning av Nokias innovation, säger Paul Melin på Nokia till nyhetsbyrån AP.

Därmed trappas patentstriden mellan företagen upp ytterligare ett steg. Den tog sin början i oktober i fjol då Apple stämdes av Nokia (länk), då för att otillbörligen ha utnyttjat teknik i tio patent som enligt Nokia berörde fundamental teknik för GSM, UMTS och Wlan. Före dess hade företagen förhandlat i två år utan att nå enighet.

I december kom en motstämning från Apple (länk) som berörde 13 påstådda patentintrång. Och nu är det alltså dags för nästa motdrag.

Apple har enligt egen uppgift över 200 patent som täcker Iphone och Ipad. Utöver Nokia ligger man även i patentfajt med taiwanesiska HTC (länk), där Apple hävdar att HTCs Androidbaserade mobiler bryter mot Apples patent. Den stämningen berör dock användargränssnitt, medan striden med Nokia handlar om teknik för radio- och telekommunikation.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)