JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elbilar ger jobb i Gävle
Det nystartade Uppsalaföretget Elektroengine vill dra igång tillverkning av drivlinor för elbilar och andra elfordon i Gävle.
– Det finns oerhört många personer som passar oss. Där är Gävle rätt unikt, säger Electroengines vd Thomas Bergfjord till Gefle Dagblad.

Bakgrunden är att Ericsson håller på att avveckla sin basstationsfabrik i staden med 850 fast anställda.

Elektroengine vill nu börja tillverka elektronikdetaljer och elmotorer för fordonsindustrin i Gävle. Till att börja med kan ett tiotal personer få arbete.

Electroengine grundades 2009 och har utvecklat ett komplett system för eldrift som kan installeras i de flesta bilar som idag drivs med förbränningsmotor. I första steget handlar det om fabriksnya bilar men planer finns också på att ta fram en konverteringssats för begagnade bilar (se länk).

Systemet går under namnet True Electric och innehåller ett helt nytt sätt att styra och övervaka fordonets batterier som kraftigt ska öka energiuttaget och livslängden på batteripaketet.

Varje cell styrs individuellt och kan därför laddas och tömmas individuellt utan att cellerna skadas. Detta i kombination med en mycket energi/vikt-effektiv batterilösning medför att det räcker med cirka 10-20 kg batterier per mil. Dagens batteriteknik kräver annars vanligtvis cirka 20-40 kg batterier per mil, hävda True Electric.

Systemet innehåller vidare synkrona elmotorer och en ny motorstyrning som innebär att det varken krävs växellåda eller traditionell differential.

Företaget samarbetar bland annat med Saab kring en eldriven variant av Saab 9-3. Där samarbetar Electroengine också med batteritillverkaren Boston Power, som överväger att etablera tillverkning i Gävle.

– Det skulle kunna vara jättebra för oss, men vi är inte beroende av en enskild batteritillverkare, säger Thomas Bergfjord till Gefle Dagblad.

Elektroengine har i dag 25 anställda, men kan enligt planerna växa snabbt när produktionen kommer i gång i Gävle. Om några år uppskattas personalbehovet till 400 till 500 personer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)