JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel och Imec gör super-superdator ihop
1000 gånger snabbare superdatorer än dagens. Det är målet för Exascience Labs, en satsning där processorjätten Intel gått samman med det belgiska forskningsinstitutet Imec samt fem holländska och belgiska universitet.
Med en miljon processorkärnor och en miljard processer, parat med nyutvecklad programvara, hoppas Exascience Labs kunna skrämma upp framtida superdatorer till 1000 gånger dagens exekveringshastigheter. Någon hårdvara ska inte tas fram på labbet – datorerna ska byggas med Intelkretsar. Labbet får därmed en något annorlunda inriktning än Imecs övriga verksamhet som ju framför allt är fokuserad på hårdvara och processutveckling för mikro- och nanoelektronik.

En första vetenskaplig tillämpning för dessa så kallade exadatorer blir att försöka simulera och förutspå soleruptioner och solvindar, och dessas påverkan på jorden. Soleruptioner kan skada elnäten och påverka radiosystemen, och för att förutsäga och förstå effekterna behövs datakraft på denna nivå, skriver Imec i ett pressmeddelande. Bland andra komplexa uppgifter som centret tänker ägna sig åt nämns simulering av människokroppen och jordens klimat.

En viktig målsättning med centret är att hålla superdatorns effektutveckling under kontroll. Det ska inte behövas ett helt kraftverk för kylningen, vilket skulle bli fallet om dagens teknik användes. Feltolerans är en annan rejäl utmaning för forskarna om exadatorerna ska bli användbara.

Exascience Labs blir inhyst på Imec och får till en början omkring 25 forskare anställda. Ytterligare lika många ska rekryteras till 2012. Labbet ingår i Intels nätverk av europeiska forskningsinstitutioner, med totalt 21 labb och 900 forskare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)