JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 4 juni 2020 VECKA 23

3dEU stöder Arm i servrar

En datacentral för Nokias molntjänst ovi.com, byggd på Arm Cortex A9-processorer. Det är ett projekt som stöds av EU:s sjunde ramprogram för forskning med övergripande mål att ta ner energikostnaden för serverberäkningar.
Projektet  är treårigt och heter Eurocloud. Det ska till att börja med ta fram en Armprocessor som ska staplas med RAM-minneschips och acceleratorchips för grafik, krypto och video. Det kallas ”tredimensionell” integrering och är en enklare konstruktion än att dra ledningar mellan ben på separata kapslar. Dessutom ger det högre bandbredd.

Därefter är målet att bygga en datacentral innehållande en miljon Arm-cpu:er för ovi.com som är Nokias webbplats för tjänster och nedladdningar till sina smartmobiler. År 2015 tror projektet att resultaten ska finnas i drift i skarpa system.
3d
Eurocloud vill stapla minneschips på en Arm-multikärna

Utöver Arm och Nokia deltar i projektet även det belgisk-nederländska institutet för nanoteknik Imec, den schweiziska tekniska högskolan EPFL, och universitetet på Cypern.
 
Den europeiska (brittiska) processorn Arm är strömsnålare än den idag vanligaste serverarkitekturen x86. Detta kanske främst av historiska skäl — den bär på mindre transistorbråte av bakåtkompatibilitet.

Att använda många enkla cpu-kärnor, snarare än ett fåtal avancerade, är ett uttalat mål för projektet. Varje anrop till datacentralen, från exempelvis en webbsurfare, ska i princip hanteras av en egen cpu-kärna.

Datacentraler ger ett bättre resurs- och energiutnyttjande än när företag driver egna lokala servrar som i praktiken nästan alltid går på tomgång.

Arm dominerar idag helt som processor i smartmobiler. I och med dess användning i bland annat Apple Ipad och i netbooks har den också tagit ett kliv närmare att utmana x86:s dominerande ställning i pc-världen. I början av maj meddelade dessutom Arm att flera serversystem på Arm är under utveckling. Bland annat testar Dell Armservrar just nu.

En nackdel med Arm är att den inte stöds av Microsofts Windowsoperativsystem.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)