JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel och GE startar medicinteknikbolag
Intels grupp för "digital health" slås samman med GE Healthcares division för hemsjukvård till ett nytt hälftenägt bolag som ska komma igång inom ett halvår.
I fjol bildade processorjätten Intel och medicingiganten GE Healthcare en allians för gemensam utveckling av hjälpmedel för äldre och kroniskt sjuka, med såväl läkarvård som stöd för funktionshinder på agendan. Nu tar de båda aktörerna nästa steg och bildar ett gemensamt, 50-50-ägt bolag för ändamålet. Nykomlingen, som ännu inte fått något namn, ska komma igång före årsskiftet enligt ett gemensamt pressmeddelande.

Huvudkontoret förläggs till Sacramento, Kalifornien. Hur många anställda bolaget får är inte klart, inte heller hur mycket pengar Intel och GE bidrar med från start.

Målet är att utveckla och marknadsföra produkter, tjänster och teknik för att hjälpa äldre och kroniskt sjuka att kunna fortsätta bo hemma med eller utan personlig assistans. Fokus ligger på hantering och övervakning av kroniska sjukdomar och assistans för ett oberoende liv.

– Vi måste tänka förbi dagens vårdmodeller och gå bortom sjukhus och klinikbesök till förebyggande vård, tidig sjukdomsupptäckt, beteendeförändringar och socialt stöd. Vårt nya bolag siktar på att accelerera denna utveckling, säger Intels vd Paul Otellini.

Den medicintekniska marknaden ses som allt intressantare av allt fler halvledarbolag, kommenterar tidningen EE Times. Intel lanserade tidigare i år sin första produkt på området kallad Intel Health Guide, ett telemedicinsystem som ger både läkare och patient tillgång till en rad mätdata och analyser. Produkten blir en av hörnstenarna i det nya bolaget.

Uppgörelsen tydliggör också Intels ambitioner att bredda sig bortom processorområdet. Bland annat är företaget på gång att köpa Infineons division för radiokretsar (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)