JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. National Instruments: Vi har tiden på vår sida

I går startade NI Week, National Instruments årliga användarkonferens i Austin, Texas. Över 2 900 personer är förhandsregistrerade, en ökning med 8 procent jämfört med i fjol och ett nytt rekord.
Konferensen öppnades precis som vanligt av James Truchard, medgrundare och vd. I år jämförde han det ekosystem som finns runt NI och företagets produkter med den klassiska idéfabrik som Thomas Edison satte upp i New Jersey 1887. Den sade kunna producera en mindre uppfinning var tionde dag och en större var sjätte månad.

– Ni är dagens uppfinnare, dagens Edisons. Ni gör en uppfinning om dagen och en större varje månad, sade James Truchard till den entusiastiska publiken.

Han förklarade att det är möjligt på grund av att företagets hårdvara och mjukvara är så väl integrerade och enkla att använda att uppfinnarna kan ägna största delen av tiden åt det som de är bäst på: att uppfinna.

James Truchard fortsatte med att förklara att företaget rider på Moores lag för att hela tiden erbjuda bättre produkter, vilket innebär att kunderna hela tiden kan skapa allt komplexare produkter.

– Vi har tiden på vår sida.

Åhörarna fick sedan ett urval av årets nyheter presenterat av marknadschefen John Graff. Ur svensk synvinkel är kanske den nya nätverksanalysatorn för PXI-bussen intressantast (länk). Det beror inte bara på att radioteknik är ett hett område i Sverige utan också på att NI valt ut svenska Medfield för att visa upp vad analysatorn kan användas till.

Företaget håller med hjälp av konsultbolaget Prevas på att utveckla ett instrument som snabbt kan diagnostisera om en strokepatient drabbats av en propp eller en blödning. Instrumentet baseras på NI:s nya nätverksanalysator och ett switchkort som är anslutet till en hjälm med tolv antenner. En antenn i taget skickar ut en svept mikrovågssignal som går från 300 MHz upp till 3 GHz. De övriga antennerna tar emot signalen och med hjälp av signalbehandling kan man beräkna materialegenskaperna i huvudet och på så sätt diagnosticera om det är en propp eller en blödning för att sedan sätta in rätt behandling. Elektroniktidningen skrev om Medfield i maj 2008 (länk),

Andra nyheter som John Graff lyfte fram var Compact DAQ som numera finns med Ethernetanslutning, moduler för fiberoptiska sensorer liksom ett större chassi för Compact RIO för 14 kort som kan seriekopplas går det att skapa ett datainsamlingssystem med 21 504 kanaler.

Och precis som vanligt lanserades en ny version av Labview, som denna fått över hundra förbättringar. För första gången så kom några av förbättringarna från namngivna användare som under året lämnat in totalt 1263 förslag. Genom att användarna röstat på förslagen kan NI se vad som är mest efterfrågat och sedan implementera dessa.

Företaget har också lagt ned mycket tid på att förbättra kompileringshastigheten genom att införa ett mellansteg i kompileringen baserat på öppenkodsprojektet Low-Level Virtual Machine, ett projekt som bland annat stöds av Apple och Adobe.

Konferensen fortsätter i morgon och då väntar bland annat en titt på vad som pågår i NI:s utvecklingslab men som ännu inte är färdigt för kommersiell lansering.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)