JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skype till börsen
Internettelefonibolaget Skype har ansökt om en börsnotering, sannolikt på Nasdaq, skriver nyhetsbyrån AP. Preliminärt har värdet satts till 100 miljoner dollar. Datum för handelsstart är ännu inte klart.

Skype, grundat 2003 av svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis, var en av pionjärerna inom gratis Internetbaserad telefoni och fick minst sagt stor uppmärksamhet då grundarna sålde det till auktionssajten Ebay för 2,6 miljarder dollar år 2005. De två lämnade företaget två år senare.

Idag har Skype omkring 600 miljoner konton, och det är alltjämt gratis att ringa såväl röst- som videosamtal mellan två Skypeklienter. Pengarna tjänar företaget på samtal från Skypekonton till abonnenter i det reguljära telenätet. Företaget hävdar att det står för 12 procent av alla internationella samtalsminuter och att man som mest har 23 miljoner samtidiga användare.

Företaget har idag sitt huvudkontor i Luxemburg. Ebay äger numera 30 procent efter att ha sålt 56 procent till en grupp riskkapitalister ledda av Silver Lake Partners och övriga 14 procent till bolaget Joltid, ägt av Skypes grundare Zennström och Friis.

Skypes affärer verkar dock inte gå lysande. Mellan 19 november ifjol, då Ebay sålde av majoritetsägandet, och sista december omsatte företaget 92 miljoner dollar och gjorde en förlust på 100 miljoner dollar, enligt den ansökan som nu lämnats inom börsnotering.

Inga närmare detaljer om noteringen är kända. Värderingen till 100 miljoner dollar är ytterst preliminär, och något datum för introduktionen är inte satt. Dock säger Skype enligt AP att en andel av aktierna ska erbjudas företagets kunder "baserat på arten och djupet av förhållandet till Skype".

Noterbart är att Vonage, en av Skypes konkurrenter, försökte sig på en börsnotering 2006 som resulterade i att en rad oseriösa spekulanter köpte på sig stora aktieposter i hopp om snabb avkastning. Aktien störtdök och har ännu inte återhämtat sig.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)