JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lunds studentbil prisad för teknik

Lunds studentbil prisad för teknik

När den internationella racingtävlingen Formula Student gick av stapeln på den klassiska Silverstonebanan i England i somras var det ett Lundateam som tog silver med sin hybridskapelse. Det svenska gänget fick också pris för sin innovationsrikedom.
– Kommentatorn för tävlingen sa en gång att vi hade den mest avancerade tekniken på hela tävlingen, säger Eldan Kajevic, projektledaren för den svenska hybridracern som 36 LTH-studenter byggt.

Tävlingens klass 1A utmanar studenter världen över att utveckla drivlinan hos fordonen, allt för att minimera koldioxidavtrycket.  

Den svenska bilen, LUR4, utmärkte sig främst i designmomentet – fordonets drivlina bedömdes som den mest avancerade i hela tävlingen – vilket resulterade i en ”Innovation Award”. Men även de praktiska proven gick förhållandevis bra, trots att bilen bara var testkörd en gång innan själva tävlingen.

I det avslutande uthållighetstestet såg det lysande ut tills dess att växelroboten låste sig på tvåan, varvid förbränningsmotorn blev överhettad och batteriets larmsystem löstes. Föraren lyckades dock få bilen i mål på en tredje plats, vilket räckte för en andra plats totalt i tävlingen.

Första platsen knep studenterna från Münchens tekniska universitet. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)