JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

imgDisplayen som sänker elförbrukningen

Om man hela tiden ser hur mycket el som förbrukas är det lätt att vidta åtgärder som sänker förbrukningen. Ett av de företag som sett behovet är Exibea som i dagarna lanserat ett trådlöst mätsystem med tillhörande pekskärm kallat Eliq.
– Att kunna se elförbrukningen i hemmet borde vara lika självklart som att man kan se bensinförbrukningen i bilen, säger Exibeas grundare och vd Joakim Ottander i ett pressmeddelande.

Eliq läser av elförbrukningen med en liten sändare som monteras med dubbelhäftande tejp på elmätaren. Informatioenn skickas trådlöst till pekskärmen som till exempel kan placeras i köket. På skärmen kan man sedan se elförbrukningen i ett antal realtids-, prognos- och historikvyer, som man navigerar mellan med figerrörelser som på en iPhone.

Joakim Ottander startade Exibea år 2008 på Innovatums Inkubaor som en fortsättning på sitt examensarbete på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Eliq tillverkas i Sverige och har testats i ett större antal svenska hushåll under våren. Nu går det att köpa Eliq, bland annat via företaget hemsida. Priset är 2495 kronor inklusive moms.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)