– Genom att samarbeta med ledande företag som Acumem kan vi på ett mer effektivt sätt genomföra en av världens mest avancerade mjukvaruutveckling för några av samhällets mest kraftfulla superdatorer. Samtidigt som vi sänker kostnaderna, säger Mike Kumbera, mjukvaruingenjör på LLNL i ett pressmeddelande från affärsinkubatorn Stockholm Innovation and Growth, som hjälpte Acumem att komma på fötter.
Acumem Threadspotter och Slowspotter skriver automatiskt om programvara så att den utnyttjar de snabba cacheminnet effektivare för mellanlagring av data. Det kan resultera i mycket stora prestandavinster eftersom minneshastigheten är en flaskhals i dagens processorer – det gäller både enkel- och multikärnor.
Acumem har börjat referera till sitt verktyg som en ”prestandadebugger”, trots att det egentligen inte används för felsökning utan för optimering.
– En prestandabug är en oegentlighet som påverkar prestandan negativt i ett program, utan att för den skull vara någon logisk bugg, förklarar Eric Hagersten, företagets teknikchef.
Acumem har nära samarbeten med bland annat HP, Microsoft och AMD.
LLNL toppar ofta den internationella superdatorligan och är också på många andra områden ett ”superlaboratorium” som gör andra experimentalforskare gröna av avund. Här finns de största och dyraste versionerna av alla apparater inom atomteknik, laser, bioteknik, medicinteknik, kemiteknik, vapen och energi, bland annat en laseranläggning stor som en stadion.