JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Vilka är egentligen de tio största företagen inom kontaktdon? Svaret beror i stor utsträckning på vilken marknad och vilken tillämpning som avses, konstaterar analysföretaget Bishop & Associates i en rapport.
Väldens 10 största kontaktdonsföretag, räknat på omsättning, är ganska lätta att räkna upp: Tyco, Amphenol, Molex, JST, FCI, Yazaki, Foxconn, Hirose, JAE och Sumitomo. Men den rangordningen säger inte särskilt mycket om styrkeförhållandet och kompetensen i någon enskild region eller för något enskilt teknikområde, påpekar Ronald Bishop, grundare av och chefsanalytiker på analysföretaget Bishop & Associates.

– Listar man de 10 största i varje världsdel blir det totalt 27 företag på listan, konstaterar han i nyhetsbrevet Connectorsupplier.com.

Även i Europa toppas listan av Tyco. Men därefter följer FCI, Amphenol, Molex, Harting, Deutsch, Souriau, Rosenberger, Kostal och Delphi. Sex av de tio största i Europa förekommer inte på tio-i-topplistorna för någon annan världsdel.

Fenomenet är detsamma för olika tillämpningsområden. För exempelvis telekom är Amphenol störst, följt av Molex och Tyco. Därefter kommer JST, FCI, Samtec, JAE, Deutsch, Foxconn och ITT. Inom fordonselektronik toppas listan av Tyco, följt i tur och ordning av Foxconn, Sumitomo, Delphi, FCI, Molex, JAE, JST, Amphenol och Hirose.

Det går förstås också att dela in kontaktdonen efter tekniktyp, som kretskortskontakter, rf-don eller fiberoptiska don. Listorna blir helt olika i samtliga dessa fall.

– Listan över de tio största räknat per region, tillämpning eller produkttyp är en bra start för att hitta de bästa leverantörerna. Men konstruktörer och inköpare behöver ofta beväpna sig mer finkornig detaljkunskap om marknaden innan de fattar sina beslut, säger Robert Bishop.

Ett urval av Bishop & Associates tio-i-topplistor återfinns här (länk).
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)