JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "4G ger tre gånger mer trafik"

Efter ett års drift av sitt LTE-nät konstaterar Teliasonera att den genomsnittlige användaren laddar ner mellan 14 och 15 Gbyte per månad - tre gånger mer än den genomsnittlige 3G-användaren.
Lagom till konkurrenterna Tele2 och Telenors lansering av sitt gemensamma LTE-nät häromdagen berättade Teliasonera om sina erfarenheter från ett års LTE-drift på konferensen LTE Forum. Där konstaterades att en genomsnittlig användare av 3G-bredband, med dongel eller inbyggt modem, står för runt 5 GByte datatrafik. Men en LTE-användare står för 15 GByte, tre gånger mer alltså. Då ingår trafik i såväl upp- som nedlänken.

Samtidigt konstaterar Teliasonera att den genomsnittlige smartmobilanvändaren bara använder 375 Mbyte data i månaden. Man slår därmed om inte hål så i vart fall en buckla på myten att det är smartmobilerna som skapar flaskhalsarna i de mobila bredbandsnäten.

Siffrorna är också intressanta mot bakgrund av att just 5 GByte/månad råkar vara taket för många 3G-abonnemang. Telia har därtill infört ett tak på 30 GByte/månad för sitt LTE-nät, något som konkurrenterna inte har gjort. Ännu, är bäst att tillägga. Telenor förbehåller sig dock rätten att sänka datatakten hos användare som genom överdrivet surfande blockerar nätet för annan användning, något man kallar "Fair usage policy".

Konkurrenterna Tele2 och Telenor tänker därtill uppenbarligen använda priset som vapen för att slå sig in i LTE-sverige. Tele2 tar 289 kr/månad det första året, därefter 489 kr/månad för 18 månaders bindning. Telenor tar 549 kr/månad vid 24 månaders bindning, men låter tiden från beställning fram till midsommar 2011 vara utan kostnad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)