JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobilindustrin vill ha nytt SIM-kort
Ett SIM-kort som kan aktiveras på distans är vad som behövs för att sätta fart på maskin-till-maskinkommunikation. På köpet kan ett sådant kort ge större frihet i designen för ny mobilkommunikation. Det menar organisationen GSMA som tillsatt en arbetsgrupp för ändamålet.
Om all hausse kring M2M-revolution och det av Ericsson lanserade målet "50 miljarder uppkopplade ting" ska bli verklighet så behövs en ny typ av SIM-kort. Det menar mobiltelebolagens organisation GSMA, som tillsatt en arbetsgrupp för att utreda förutsättningarna.

Ambitionen med det nya SIM-kortet är att det ska passa kameror, MP3-spelare, navigationsutrustning, e-böcker, smarta elmätare och annat som traditionellt inte anslutits till mobilnätet.

– När vår industri nu rör sig från att ansluta mobiltelefoner till att ansluta en lång rad enheter är det uppenbart att SIM-kort skulle kunna vara mer flexibla än idag, säger GSMA:s vd Rob Conway i ett pressmeddelande.

Främsta kravet är att SIM-kortet ska kunna aktiveras vid behov, på distans, antingen av användaren eller av telekomoperatören. Att det ska vara standardiserat är ett annat viktigt krav. Själva formfaktorn återstår dock att bestämma. Arbetsgruppen ska analysera fler krav från marknaden, och avlägga rapport i januari nästa år, lagom till den av GSMA arrangerade jättemässan Mobile World Congress i Barcelona.

– Vi förväntar oss att produkter med det nya SIM-kortet börjar säljas under 2012, säger Conway.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)