JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige och Tyskland samtestar Tetra
Det svenska Rakelnätet har framgångsrikt testats tillsammans med motsvarande tyska nät kallat Bos i södra Östersjön. Båda näten bygger på Tetrastandarden.
Skulle en olycka eller någon annan händelse som påkallar blåljusmyndigheter inträffa i södra Östersjön så går det utmärkt att samköra ländernas Tetranät, den typ av kommunikationsnät som dessa myndigheter använder. Det står klart efter ett antal tester, gjorda i regi av Cassidian, säkerhetsdivisionen hos den tyska flygjätten EADS.

Syftet var att visa hur nät som följer Tetrastandarden kan bibehålla alla funktioner även över gränserna. Testet var enligt Cassidian det första gränsöverskridande försöket av detta slag någonsin.

– Våra tyska och svenska kunder är verkliga pionjärer på gränsöverskridande kommunikation. När man arbetar i gränsområden så behövs konnektivitet även över näten, säger Dirk Borchardt, säkerhets- och kommunikationschef på Cassidian, i ett pressmeddelande.

Vanligen går kommunikationen mellan olika länders Tetranät via ordinära telefonväxlar och det vanliga telenätet. Testerna visar att den kopplingen inte längre behöver göras.

Det som testades var uppkoppling och hantering av radioenheter, gruppsamtal, individuella samtal mellan näten samt SMS mellan näten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)