JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 25 februari 2020 VECKA 09
Redan nästa år kommer de stora datortillverkarna att till stor del ha fasat ut PVC och halogener. Det visar en ny rapport från branschorganisationen Inemi.
Organisationen har bedrivit ett systematiskt arbete sedan år 2007 för att hjälpa tillverkarna hitta alternativ till PVC och halogener som inkluderar bromerade- och klorerade flamskyddsmedel. Att man vill ersätta PVC och halogener beror framförallt på att de är giftiga vid förbränning.

Redan idag finns både mobiltelefoner (länk) och portabla DVD-spelare som är PVC- och halogenfria. Det är dock inte lika enkelt att ersätta materialen i datorer på grund av deras högre effektförbrukning även om de stora tillverkarna, som Dell och Lenovo, kommit en god bit på väg.

– Alla rapporterade att de har börjat leverera datorer under andra halvåret av 2010 där de flesta större komponenter är halogenfria. Dessutom förväntar vi oss att kontaktdon och socklar på de produkter som tillverkas under första kvartalet nästa år kommer att vara PVC-fria, säger Inemis vd Bill Bader i ett pressmeddelande.

– Det finns en del utmaningar kvar innan bärbara och stationära datorer är fria från halogener men OEM-företagen bland våra medlemmar arbetar på att det ska hända, och Inemi stötar dem med flera projekt.

I rapporten listar Inemi olika datorkomponenter, och om de finns i PVC– och halogenfria varianter. Bland problembarnen finns CPU-fläkten och kraftaggregaten liksom moderkorten. Däremot går det redan idag att köpa hårddiskar, videokort och plastkåpor som är fria från PVC och halogener.

Inemi arbetar tillsammans med datortillverkarna för att lösa de återstående problemen och enligt  rapporten ser de flesta frågetecken ut att rätas ut under nästa år. Redan under första kvartalet spås 95 procent av de datorer som tillverkas ha halogenfria kontakter och socklar. Under fjärde kvartalet kommer PVC-plasten att försvinna i kablarna och samtidigt kommer det att finnas ett alternativ till halogenerna klart som kan användas i mönsterkorten till moderkorten.

Hela rapporten finns här: (länk).
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)