JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ”Patenttroll” stämmer nio företag
Det amerikanska patentägande företaget Intellectual Ventures har för första gången dragit företag till domstol för patentintrång.  Företaget stämmer bland annat Altera, Lattice, Elpida och Hynix. Som inte kan stämma tillbaka – eftersom Intellectual Ventures inte har någon egen verksamhet och därmed inte kan inkräkta på andras patent.
Intellectual Ventures har samlat ihop nio företag i tre branscher till tre separata stämningar.

Säkerhetsföretagen Check Point, McAfee, Symantec och Trend Micro stäms för intrång i patent på en algoritm för att söka efter datorvirus. Minnestillverkarna Elpida och Hynix stäms för arkitekturer och algoritmer för minneskretsar. Altera, Lattice och Microsemi stäms för FPGA-teknik.

– Med åren har Intellectual Ventures framgångsrikt förhandlat fram licensavtal med några av världens största teknikföretag. Vissa företag har dock valt att ignorera våra inbjudningar till uppriktiga förhandlingar och samtal, skriver Intellectual Ventures i ett pressmeddelande.

– Att skydda rättigheterna för våra uppfinningar genom dessa  åtgärder är det rätta beslutet för våra investerare, uppfinnare och nuvarande licenstagare.

En vanlig respons när ett storföretag blir stämt för patentintrång, är en motstämning. Detta kan dock inte drabba Intellectual Ventures, eftersom företaget inte har någon verksamhet utöver att äga patent och därmed heller inte kan inkräkta på andras patent. Intellectual Ventures och andra liknande företag har jämförts med ”arméer utan land”, de har inget eget territorium att förlora. De kallas nedlåtande för ”patenttroll”.

Intellectual Ventures grundades för tio år sedan och äger idag drygt 30 000 patent, de flesta inköpta. Inkomsterna – hitills nära 2 miljarder dollar – kommer från licensavtal.

Patent som Intellectual Ventures äger började dyka upp i patentstämningar för ett år sedan. Men det här är första gången som Intellectual Ventures själv undertecknar en stämning.

”Det kan ses som en varning till andra teknikföretag: om ni inte betalar hundratals miljoner dollar till Intellectual Ventures, så kanske företaget stämmer er också”, skriver IP-nyhetssajten Techdirt i en kommentar.

”Såhär ska inte innovation gå till. Kanske kan detta övertyga fler om alla de problem som finns i dagens patentsystem, och som behöver åtgärdas?” skriver Techdirt.

"Det är svårt att se hur något av detta kan uppmundra innovation ” kommenterar tidningen Forbes.

Enligt företagets grundare Nathan Myhrvold  – tidigare teknikchef på Microsoft – är Intellectual Ventures ett företag som investerar i uppfinnare och stimulerar nya idéer. Han ser Intellectual Ventures som en aktör på en helt ny typ av marknad, grundad på affärer kring intellektuell egendom.

– Stämningar är visserligen ett ineffektivt sätt att göra affärer på, men en rättvis marknad – vilket är något som gynnar alla konsumenter – förutsätter att intellektuell egendom används rättvist, säger en representant för Intellectual Ventures till tidningen Financial Times.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)