JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PTS auktionerar ut 800 MHz-bandet
Kommunikationsmyndigheten PTS kommer att sälja sex tillstånd på 800 MHz-bandet på auktion i slutet av februari nästa år. Frekvensbanden passar för både trådlöst bredband och mobiltelefoni.
Under senare år har efterfrågan på trådlöst bredband ökat kraftigt i Sverige och därmed har behovet av frekvenser ökat. 800 MHz-bandet har goda utbredningsegenskaper, vilket gör det lämpligt för inomhustäckning och täckning av stora ytor.

Frekvensbanden auktioneras ut i block om 2 x 5 MHz. För att bibehålla konkurrensen får en köpare maximalt köpa två block och dessutom är det förbjudet för budgivarna att samarbeta. Tillstånden är med vissa begränsningar teknikneutrala och gäller i 25 år fram till 2035.

Eftersom frekvensbandet har goda utbredningsegenskaper ställer PTS krav på täckning i ett av tillstånden. Täckningskravet bidrar till att regeringens bredbandsstrategi uppnås. Den operatör som tilldelas detta tillstånd ska bygga ut så att de fasta bostäder och företag som saknar bredband får det. Utbyggnaden ska ske till viss kostnad som bestäms i auktionen (minst 150 och högst 300 miljoner kronor).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)