JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Kommunikationsmyndigheten PTS kommer att sälja sex tillstånd på 800 MHz-bandet på auktion i slutet av februari nästa år. Frekvensbanden passar för både trådlöst bredband och mobiltelefoni.
Under senare år har efterfrågan på trådlöst bredband ökat kraftigt i Sverige och därmed har behovet av frekvenser ökat. 800 MHz-bandet har goda utbredningsegenskaper, vilket gör det lämpligt för inomhustäckning och täckning av stora ytor.

Frekvensbanden auktioneras ut i block om 2 x 5 MHz. För att bibehålla konkurrensen får en köpare maximalt köpa två block och dessutom är det förbjudet för budgivarna att samarbeta. Tillstånden är med vissa begränsningar teknikneutrala och gäller i 25 år fram till 2035.

Eftersom frekvensbandet har goda utbredningsegenskaper ställer PTS krav på täckning i ett av tillstånden. Täckningskravet bidrar till att regeringens bredbandsstrategi uppnås. Den operatör som tilldelas detta tillstånd ska bygga ut så att de fasta bostäder och företag som saknar bredband får det. Utbyggnaden ska ske till viss kostnad som bestäms i auktionen (minst 150 och högst 300 miljoner kronor).
MER LÄSNING:
 
LIVE IDAG:
Internationella rymdstationen
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)