JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
För att solel ska kunna konkurrera med andra energikällor måste kostnaden ner. Tunnfilmsmaterialet CIGS är ett billigt alternativ, förutsatt att det innehåller kadmium. Nu påstås Uppsalaforskare ha hittat ett sätt att tillverka CIGS-solceller utan kadmium, som dessutom ger bättre prestanda än alternativen.
– Genom att ersätta kadmiumsulfiden i CIGS-solcellerna skapar vi idag en billig och giftfri energikälla för framtidens elproduktion, säger Adam Hultqvist, doktorand vid institutionen för teknikvetenskaper vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Under de senaste åren har marknaden för solceller växt med cirka 40 procent årligen, men för att solel ska kunna konkurrera effektivt med andra energikällor måste kostnaden för den tillverkade solcellseffekt ner.  Solceller i tunnfilm – speciellt CIGS (koppar-indium-gallium-selen) – är attraktivt men hittills har det krävts att ett tunt lager av kadmiumsulfid adderats för att resultatet ska vara lovande, hävdar Uppsala universitet.

Nu har dock Adam Hultqvist provat att ersätta kadmiumsulfiden med ett zinkoxidbaserat lager, vilket ska ha gett mycket gott resultat.
 Samtidigt som solcellerna blir mindre giftiga får de också bättre prestanda, hävdar Uppsala universitet.

Doktorand Adam Hultqvist lägger fram sin avhandling kring detta ämne vid Uppsala universitet på torsdag, den 16 december.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus