JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Meego och Windows i Atom-pekplattor

openpeakMeego och Windows
i pekplattor på Intel Atom

Den första vågen av pekplattor på Intels processor Atom utmanar inte bara Arm. I vågen flyter paddor på operativsystemen Microsoft Windows och Nokia Meego som utmanar Apple IOS och Google Android.
På och kring den amerikanska konsumentmässan CES efter nyår presenteras åtta Atom-pekplattor som kör Googles smartmobil-OS Android, fyra som kör Nokias Meego, och åtta som kör Microsoft Windows. Minst – för det här är bara de 18 pekplattor på Atom som Intel offentliggjort hittills.

Dagens hetaste pekplattor, som Apple Ipad och Samsung Galaxy, är byggda kring Arm-processorer.

Konsumenterna kan glädjas åt den kraftmätning som nu inleds mellan Intel och tillverkare av Armprocessorer – alla tillverkare kommer att behöva göra sitt yttersta för att slipa pris, prestanda och batteritid i sina processorer.

Första drabbningen mellan Intel och Arm är kring pekplatttor – den nygamla produkt som Apple blåst liv i genom att kasta ut det gamla skrivbordsgränssnittet från 80-talet och ersätta det med appar med knappar och svep.

Windowspaddorna på Atom kommer främst från tillverkare av bärbara datorer, som Toshiba, Lenovo, Dell, Fujitsu och Asus. Två av dessa – Lenovo och Asus – garderar med Atomandroider, tillsammans med bland annat Cisco, AT&T och mindre kända Openpeak och Avaya.

Mest känd av de fyra Meegoatomerna är taiwanesiska pc-tillverkaren Acer. Nokia nämns inte som Meegotillverkare.

Intel har bildat en ny affärsenhet kallad "netbook and tablet group" som leds av Douglas L. Davis, som också är chef för inbyggda system och kommunikation.

Nästa steg för Intel är att utmana Arm i smartmobiler. Den första Atommobilen ska enligt Intels planer släppas under andra halvåret 2011.

Å andra sidan lovade Intel på förra konsumentmässan Atommobiler redan till i år. Det skulle ske i Atomplattformen Moorestown. Men planerna gick i stöpet.

Intels förhoppningar om att Moorestown skulle kunna konkurrera med Arm i smartmobiler, har nu flyttats vidare till nästa plattform Medfield, som ska lanseras nästa år. Det är Medfield som ska användas i de första smartmobilerna på Atom.

Pekplattor på Intel Atom kör både Android, Windows och Meego
atompaddor
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)