JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm säljer sitt mobil-tv-spektrum

Halvledarbolaget Qualcomms satsning på det egna mobil-tv-nätet Flo TV floppade. Men företaget gör ändå en rejäl vinst – det spektrum man köpte för ändamålet för 683 miljoner dollar säljs nu för 1,9 miljarder dollar till AT&T.
Spektrumet är prima vara, det ligger på 700 MHz-bandet och täcker i ett 6 MHz brett band nästan hela USA:s befolkning, drygt 300 miljoner människor. Extra bredbandigt – 12 MHz – är det i de fem storstäderna New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles och San Francisco.

AT&T ska använda frekvenserna för att bättra på sitt LTE-nät. Tanken är att bygga ut nätet med extra kapacitet i nedlänkarna (supplemental downlink), och använda teknik kallad ”carrier aggregation” som ingår i nästa generation av LTE (LTE Advanced, under standardisering i 3GPP som LTE Release 10). Förhoppningen är att kunna öka kapaciteten i näten högst avsevärt.

Qualcomm drog igång sin Flo TV 2007, och har sålt abonnemang via operatörerna AT&T och Verizon för 15 dollar i månaden. Men succén har uteblivit, och att man ska lägga ner nätet har varit känt sedan en tid. I mars nästa år stängs sändningarna. Hur mycket pengar man lagt på utvecklingen är inte känt, men man köpte sitt första spektrum för ändamålet för 125 miljoner dollar, och har därefter köpt spektrum för ytterligare 558 miljoner dollar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)