JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Litet genombrott för giftmätning i realtid
Uppstartsföretaget Envic-Sense utvecklar bärbara mätinstrument som kan detektera miljögifter i realtid med hjälp av frekvensen hos en kvartskristall. Efter ett ettårigt samarbetsprojekt köper energibolaget Kemab en första omgång mätceller för att utvärdera tekniken i skarpt läge under våren.
– Håller instrumentet vad det ser ut att göra så är det ett mycket lättanvänt och användbart instrument, säger Tommy Thalbäck, vd på Kemab (Karskoga Energi och Miljö AB) i ett pressmeddelande.

Västeråsföretaget Envic-Sense grundades år 2006 av chalmeristerna Eva-Lena Gårdhagen och Peter Gårdhagen. Tillsammans har de utvecklat en teknik som gör att det går att mäta mycket låga halter av olika ämnen i realtid genom att detektera frekvensen hos en piezoelektrisk kristall.

Det hela går till så att man genom att ytbehandla kristallen på olika sätt kan få olika ämnen att fastna på dess yta, vilket förändrar kristallens frekvens. För tillfället fokuserar företaget på att detektera ämnen som kvicksilver och arsenik.

Under hösten 2009 och våren i år har Envic-Sense samarbetat med Kemab i ett pilotprojekt. Och nu går Kemab in som första företag och köper mätceller för att utvärdera instrumentet i skarpt läge under våren. Företaget menar att instrumentet inte bara är litet och lättanvänt, utan att realtidsanalysen även ger miljöfördelar eftersom analyssvaret annars kan dröja upp till en vecka då traditionella mätsystem används.

– Beställningen från Kemab är en mycket viktig milstolpe för Envic-Sense, säger vd Eva-Lena Gårdhagen.

I oktober i år gick bland andra Innovationsbron in i företaget vid en riktad nyemission. Kapitaltillskottet ska dels användas för den pågående marknadsintroduktionen av en första utrustning som kan spåra kvicksilver, dels för en marknadsintroduktion under 2011 av mätceller som kan detektera arsenik och kadmium.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)