JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo fiskar efter Gigabit Ethernet
Ett EU-projekt lett av forskningsinstitutet Acreo har demonstrerat Gigabit Ethernet i en tunn optisk plastfiber som till det yttre påminner om en fiskelina.
På marknaden finns gott om optiska plastfibrer som klarar så kallad Fast Ethernet, alltså upp till 100 Mbit/s datatakt över några tiotal meter. Målet med EU-projektet Alpha har varit att skrämma upp den datatakten till 1 Gbit/s. Detta har nu demonstrerats av forskare på italienska Politecnico di Torino som deltar i projektet. Samtidigt har en annan projektdeltagare, brittiska Telsey, visat upp världens första modem för hemmabruk som kan användas med tekniken.

– Fiskelinan kommer att bli en del av våra hemnät, och där ersätta traditionella Cat 5/6-kablar. Den har mindre dimensioner, den är immun mot elektromagnetisk störning och behöver inga kontaktdon, säger Alphaprojektets koordinator Michail Popov på Acreo.

Dagens optiska plastfiberlösningar bygger på två fibrer, till och från användaren. De italienska forskarna har gått ett steg längre och använder en och samma fiber för båda riktningarna. Det innebär att kabeln bara behöver bli 2 mm tjock, varav 1 mm för själva optofibern och 1 mm för dess skyddande hölje. Det gör att optofibrerna ofta kan dras i befintliga strömkanalisationer. En vanlig Cat5-kabel, dagens mest använda internetsladd, är minst 5 mm i diameter.

Systemet har testats i Gigabitfart på avstånd upp till 75 meter, vilket torde räcka för majoriteten av alla hem.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)