JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 6 april 2020 VECKA 15

Micronic LDIMicronics kapslingsmaskin gör framsteg

Under slutet av förra året fick Micronic Mydata klartecken från Intel att skeppa en första laserritare för substrat till processorer. Intel håller nu på att utvärdera maskinen och går allt bra kan den kommersiella försäljningen starta nästa år.
– Maskinen är så pass utvecklad att Intel accepterade att ta emot den. Vi har kommit relativt långt men det finns fortsatta tekniska utmaningar, säger företagets vd Peter Uddfors.

Bland annat handlar det om att få maskinen att fungera dygnet runt i en produktionsmiljö, inte bara med enstaka substrat i ett labb. Peter Uddfors vill inte ge några exakta tidpunkter för utvärderingsprocessen men räknar med att kunna starta kommersiella leveranser under nästa år.

Micronic Mydata samarbetar även med andra företag än Intel men kan inte namnge någon av dessa. Rimligen handlar det om andra tillverkare av avancerade kretsar som processorer och FPGA:er liksom de kapslingshus som betjänar dessa. Även konsumentelektronikföretag som mobiltelefontillverkare borde kunna ha nytta av tekniken.

Att Intel är intresserat av tekniken med direktritning för att skapa ledarmönstret i det substrat som används vid BGA-kapslingen av processorer, beror på att geometrierna börjar bli för små för dagens teknik med fotolitografi. Det är det billiga och ”sladdriga” substratet som ställer till det när halvledarprocesserna kryper ned i dimensioner.

Idag är man nere på ledarbredder runt 10 µm i substrat till BGA-kapslar för processorer medan CSP-lösningar ligger nedåt 15 µm. Det kan jämföras med konventionella mönsterkort i FR4 där man ligger nedåt 50 µm.

Panelerna som innehåller ett stort antal BGA-substrat är på 500x500 mm och idag används en så kallad stepper för att med fotolitografi skapa ledarmönstren. Men ganska snart, någonstans runt 22 eller 16 nm-noderna, finns en skärningspunkt där kostnaden för direktritning blir lägre än för fotolitografi.

Dessutom blir direktritningen noggrannare eftersom den kan ta hänsyn till att det billiga plastsubstratet är lite sladdrigt och därmed inte formstabilt.

Micronics LDI-maskin innehåller 8000 mikromekaniska speglar med 64 individuella positioner. Speglarnas positioner uppdateras två miljoner gånger per sekund.

Marknaden för den här typen av litografiutrustingar är värd mellan 100 och 150 miljoner dollar per år, dessutom förväntas den växa med 11 procent per.

Peter Uddfors vill inte säga vilken andel Micronic Mydata siktar på utan nöjer sig med att konstatera:

– Framgångsrik teknik har gått in och tagit hälften av en marknad som denna.

Det beror bland annat på att större aktörer vill minimera riskerna genom att välja en lösning som sedan implementeras hos alla underleverantörer.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)