JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 1,6 miljoner till mikrovågsbaserad cancerdiagnostik – Elektroniktidningen
fredag 10 januari 2025 VECKA 02

Genom att använda mikrovågor istället för röntgen vid mammografiundersökningar går det att ställa säkrare diagnos samtidigt som man slipper den joniserande strålningen. Det menar forskare vid Mälardalens högskola som fått 1,6 miljoner från KK-stiftelsen till fortsatt utveckling av ett mikrovågsbaserat mammografisystem.
Det pågår en kapplöpning runt om i världen om att utveckla mikrovågsbaserade system som kan ersätta dagens röntgenutrustning på sjukhusen. På Mälardalens högskola har man forskat på området i ungefär sex år, bland annat har man tagit fram en mätuppställning med en vattentank och en industrirobot från ABB som kan positionera en av de två mikrovågsantennerna med mikrometerprecision. Elektroniktidningen skrev om tekniken våren 2008 (länk).

Mikrovågssignalen går från den ena antennen till den andra och sedan görs signalbehandling för att räkna ut hur vävnaden som signalen passerat ser ut. I princip beräknar man ut dielektricitetskonstanten som är olika beroende på om det är frisk vävnad eller en tumör. Tekniken liknar mycket den som Göteborgsföretaget Medfield använder för att avgöra om en person fått en stroke eller en propp (länk).

Medfield är också med i projektet på Mälardalens högskola som nu fått mer finansiering.

– Vi ska använda pengarna för att utveckla en ny antenn eller egentligen en applikator som används för att skicka ut signalen, säger Magnus Otterskog som är projektledare.

Eftersom antennen ligger an mot bröstet fungerar inte den klassiska antennteorin utan man får använda så kallade närfältsantenner. Den typen av antenner används bland annat inom livsmedelsindustrin både för att värma och för att hitta oönskade föremål i maten.

Närfältsantennerna ska sitta i en fixtur som sedan kan användas för att mäta på människor, något man inte kan göra med den befintliga mätuppställningen.

Målet är att både kunna upptäcka tumörer men också att skapa en bild av dem.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


7 banners varav 7 har onclick.