JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 5 augusti 2020 VECKA 32
Professor Göran Stemme och hans grupp på KTH som sysslar med mikromekanik har fått ett anslag från Europeiska forskningsrådet på 23 miljoner kronor. Anslaget är femårigt och ska bland annat användas till att utveckla billigare tillverkningsmetoder och nya komponenter.
– Det som är särskilt glädjande med bidraget är att vi får möjligheten att forska mer generellt. Förut har det varit mer tillämpad forskning som gällde, nu blir det forskning med mer baskaraktär där vi senare kan gå vidare i mer direkta tillämpningar. Detta anslag är också ett erkännande för allt vi har gjort hittills, säger Göran Stemme i ett pressmeddelande.

Pengarna som han och forskarkollegorna på Skolan för elektro- och systemteknik vid KTH har fått ska användas för att forska vidare om hur tillverkningsprocessen av dessa system kan göras billigare, och hur nya material och strukturer kan kombineras för att skapa nya komponenter. Exempel på sådana komponenter är sensorer, pumpar, ventiler, reaktionskammare och fotonik- och mikrovågskomponenter som kan användas till exempel inom medicinteknik.

– De mest kända är nog sensorer som sitter i mobiltelefoner eller tv-spel. Det handlar i första hand om accelerometer men även om gyroskop och elektroniska kompasser, säger Göran Stemme.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)