JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Insamlingen av elskrot planar ut
I fjol samlade vi svenskar in 150,4 miljoner kilo elektronikskot. Det motsvarar 15,99 kilo per person och är en uppgång med 1,39 procent jämfört med 2009. Därmed är den nedåtgående trenden från de senaste åren bruten.
Insamlingen under 2010 toppas av Gotlands län tätt följt av Jämtland, Västmanland och Gävleborgs län som alla samlat in över 19 kg/invånare.

– Svenskarna är fantastiskt duktiga på att göra rätt. Återigen har vi ett resultat som gör oss världsledande inom elektronikåtervinning, säger Ulrika Eliason, informations- och marknadschef på El-Kretsen i ett pressmeddelande.

El-Kretsen är näringslivets servicebolag för insamling och återvinning av elektriska och elektroniska produkter samt batterier.

Tittar man tillbaka på de fyra senaste åren ser man dock att mängderna insamlat skrot gått ned med lite drygt fem miljoner kilo från 2007, och då räknades batterier inte med det året, så skillnaden är egentligen ändå större.

– Det är rimligt och naturligt att avfallet minskar eftersom produkterna blir lättare och mindre. Ytterligare en aspekt är att konsumenterna behåller mer i hemmet. Det är egentligen bara kyl- och frys som man byter ut. När man köper en ny tv flyttar man den gamla till ett annat rum, sade Ulrika Eliason, till Elektroniktidningen i fjol.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)