JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gartner: "Nokia levererade inte"

Roberta CozzaGartner: ”Nokia levererade inte”

Android kom ikapp Symbian på tre månader istället för på tre år, som analysfirman Gartner hade spått. Elektroniktidningen ställer Gartners analytiker Roberta Cozza mot väggen: hur kunde ni ha så fel?
I september i höstas spådde analysföretaget Gartner att operativsystemet Android skulle kunna vara ikapp Symbian i säljvolymer till år 2014.

Men redan under kvartalet som därpå följde gick Android ikapp. Idag har de två operativsystemen en tredjedel var av leveransvolymerna av smartmobiler.

Gartners prognos för år 2010 som helhet sade att Symbian skulle ta 40 procent av leveransvolymerna, mot 17 för Android. Det blev istället 38 mot 23.

Räknat på helåret i absoluta siffror gick Symbian i mål med 44 miljoner fler smartmobiler än Android och Symbian sålde faktiskt fyra miljoner bättre än sin prognos, total 112 miljoner. Men Android sålde 20 miljoner bättre än prognosen och stannade på 67.

Det är främst under det sista kvartalet som vändningen kommer. Android gör en stark inhämtning samtidigt som Nokia börjar halta.

– Androids tillväxt accelererade på ett sätt som ingen hade förutsett, säger Gartners analytiker Roberta Cozza.

Den första förklaringen till felprognosen är att pressmeddelandet i september byggde på en analys som togs fram redan i juli. Facit i försäljningssiffror fanns alltså bara för det första halvåret.

Gartners siffror bygger i grunden på intervjuer med marknadsaktörer. Skälet till att Android gick ikapp Nokia i slutet av förra året, var främst, enligt Roberta Cozza, att Nokia inte levererade vad företaget hade utlovat.

– Problemet var egentligen inte att vi underskattade Androids tillväxt utan att Nokia inte levde upp till sina utfästelser om Symbian.

– Nokia hade utlovat mer inom mellansegmentet innan årets slut. Vi hade förväntat oss en massa förbättringar av Symbian. Men de uteblev.

Både hård- och mjukvarusidan svek.

– Det släpptes nya Symbianmobiler. Men de var inte tillräckligt konkurrrenskraftiga, säger Roberta Cozza.

Symbians misslyckande bekräftades av att Nokias gamla samarbetspartners för operativsystemet hoppade av. Den sista vännen Sony Ericsson klev av skeppet i september. I februari strax innan Mobile World Congress bekräftade till slut Nokia att Symbian skulle fasas ut till förmån för Microsofts operativsystem Windows Phone.

Just nu ställs Roberta Cozza inför nya bekymmer att förutsäga 2011. Nästa prognos ska publiceras i mitten av mars.

– Vi förväntar oss att Android kommer att vara nummer ett.

Men Symbian är ännu inte helt uträknat. Nokia själv hävdar fortfarande att 150 miljoner Symbianmobiler kommer att levereras innan operativsystemet försvinner. Och det är något som Roberta Cozza tar hänsyn till i sin analys. Om tre år är Symbian borta, tror hon, men på kort sikt finns tröst.

– Vi förväntar oss att Symbian kommer att göra bättre ifrån sig under första kvartalet 2011 än under sista kvartalet 2010.

Samtidigt tror hon att Symbian kommer att få betala ett pris för att Nokia annonserat att det kommer att försvinna.

– De kunde ha hanterat kommunikationen annorlunda. Kommer kunder att vilja köpa Symbian under 2011? Kommer utvecklarsamfundet att torka ut?

Ännu törs Roberta Cozza bara sätta ett stort frågetecken efter den nya jokern i leken, alltså Microsoft–Nokia. Men hon är försiktigt positiv och använder samma uttryck som Nokias vd Stephen Elop, att smartmobilmarknaden nu är ett lopp med tre hästar.

– Om Nokia och Microsoft sköter sina kort bra så tror jag att de kan komma upp i samma marknadsandelar som Android. År 2013, 2014 kan vi mycket väl ha tre större ekosystem: Nokia-Microsoft, Android och Apple.

– Eller kanske inte. Kanske förvandlas Nokia till en nischspelare inom smartmobilområdet? Vi ska titta närmare på våra antaganden, säger Roberta Cozza.

– Mycket beror på vad som händer på utvecklingsmarknaderna.

Att spela sina kort väl betyder bland annat att sänka sina priser.

– Det är kritiskt att Nokia-Microsoft kan göra det snabbt om de vill bli framgångsrika i mellansegmentet.

Roberta Cozza tror att HP, RIM och Samsung kommer att fortsätta vara mindre spelare i globala siffror när det gäller deras egna respektive operativsystem WebOS, Blackberry och Bada.

– Det finns bra produkter i WebOS, Blackberry och Bada, men man måste också attrahera utvecklare att innovera på sin plattform.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)