I teorin kan man visserligen använda polarisation för att skapa två kanaler på samma frekvens men i praktiken studsar signalerna och polarisationen vrids okontrollerat.
I kommunikationsradion får man därför turas om att prata medan man i mobilsystemen löst problemet genom att använda två kanaler för du ska kunna prata i munnen på personen i andra änden.
En trio forskare på Stanford har presenterat en lösning som ser ut att lösa problemet, åtminstone i en kontrollerad labbmiljö.
Lösningen är dessutom i teorin mycket enkel. Varje sändare vet ju vilken signal den skickar ut och kan därför använda den som referens för att filtrera bort den. Tekniken liknar den som används för att släcka ut brus i aktiva hörlurar.
Av den video Stanford publicerat framgår att man använder två sändarantenner och att mottagarantennen befinner sig mitt emellan dessa. Genom att välja avståndet med omsorg kan man få signalerna från de två sändarantennerna att släcka ut varandra.
Inget sägs dock om vilken frekvens man använder eller för hur stor bandbredd tekniken fungerar. En annan hake för praktisk användning är att systemet borde störas av reflexer från objekt i närheten av antennerna.
Gruppen har lämnat in patent och planerar att kommersialisera tekniken.