JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sänder och tar emot på samma kanal - samtidigt
Forskare på det amerikanska universitet Stanford har visat att det går att sända och ta emot radiosignaler samtidigt på samma kanal, en teknik som hittills betraktats som omöjlig.
Slå upp vilken lärobok som helst och du kan läsa att det inte går att sända och ta emot en radiosignal på samma kanal samtidigt. Den utsända signalen slår helt enkelt ihjäl den mottagna signalen eftersom den är miljoner, kanske miljarder gånger starkare. Det är som att skrika samtidigt som någon viskar i ditt öra.

I teorin kan man visserligen använda polarisation för att skapa två kanaler på samma frekvens men i praktiken studsar signalerna och polarisationen vrids okontrollerat.

I kommunikationsradion får man därför turas om att prata medan man i mobilsystemen löst problemet genom att använda två kanaler för du ska kunna prata i munnen på personen i andra änden.

En trio forskare på Stanford har presenterat en lösning som ser ut att lösa problemet, åtminstone i en kontrollerad labbmiljö.

Lösningen är dessutom i teorin mycket enkel. Varje sändare vet ju vilken signal den skickar ut och kan därför använda den som referens för att filtrera bort den. Tekniken liknar den som används för att släcka ut brus i aktiva hörlurar.

Av den video Stanford publicerat framgår att man använder två sändarantenner och att mottagarantennen befinner sig mitt emellan dessa. Genom att välja avståndet med omsorg kan man få signalerna från de två sändarantennerna att släcka ut varandra.

Inget sägs dock om vilken frekvens man använder eller för hur stor bandbredd tekniken fungerar. En annan hake för praktisk användning är att systemet borde störas av reflexer från objekt i närheten av antennerna.

Gruppen har lämnat in patent och planerar att kommersialisera tekniken.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)