JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analys: Nokia byter från största till minsta plattformen
Nokia hoppar från en plattform med 200 miljoner användare till en plattform med en miljon användare. Det konstaterar analytikern Horace Deidu och kliar sig i huvudet över logiken.
 Asymco
Majoriteten av den potentiella marknaden – det orangea området – har inte valt sin första smartmobil.
De senaste 2,5 åren har det sålts 200 miljoner Symbianmobiler. Samtidigt har det bara sålts en miljon mobiler Windows Phone 7, som är en nylanserad ersättning av  Windows Mobile.

Även om man väljer att addera försäljningen av Windows Mobile till Windows Phone 7, är det fortfarande sant att Nokia överger den för närvarande största plattformen för den minsta.

Det var i början av januari som Nokia deklarerade sin avsikt att låta Microsoft Windows Phone 7 ersätta Symbian som huvudplattform för företagets smartmobiler.

Analytikern Horace Deidu har fyllt några excelark med statistik från de senaste årens smartmobilförsäljning. Han är skeptisk till de som tror sig kunna utnämna vinnare och förlorare redan idag. Han konstaterar att det finns 10 smartmobilplattformar på marknaden och han ser ingen anledning att räkna ut någon av dem.

Trots den explosiva tillväxten av smartmobiler är det bara en fjärdedel av de potentiella användarna som ännu skaffat en smartmobil. Det finns alltså gott om ännu icke inmutat säljrevir att lägga beslag för hågade entreprenörer.

– Nya tävlande som Windows Phone, Bada, MeeGo och WebOS kan fortfarande komma att spela en stor roll.

– På Mobile World Congress kändes det kusligt bekant – man hoppar till förhastade slutsatser på samma sätt som för några år sedan när man dödförklarade Apple och Google. Min enda slutsats är att det är många i industrin som hemfaller åt grupptänkande. Detta skapar i sig en utmärkt chans för en disruptiv aktör och ta sig in och förändra allt, återigen.

Det skriver Horace Deidu som är grundare av analysföretaget Asymbco och tidigare har varit affärsutvecklingschef på Nokia.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)