JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avnet Abacus vill ge energieffektivt stöd
Distributören Avnet Abacus vill bli det första alternativet för elektronikkonstruktörer som behöver hjälp med sin strömförsörjning. Ett led i detta är att anställa fler kraftspecialister, däribland en person i Sverige.
– I nästa vecka börjar Mats Tived hos oss. Han blir vår nya produktspecialist inom power och batterier, säger Thomas Säwensten, som är chef för Avnet Abacus i Sverige.

Den första mars är det alltså dags för Mats Tived att kliva in som en av flera motorer för att driva Avnet Abacus mot det nyuppsatta målet att bli det självklara alternativet för europeiska elektronikföretag som behöver hjälp med sina kraftlösningar.

Att det handlar om en rejäl satsning från Avnet Abacus sida är inte att ta miste på. Företaget stärker nu sitt europeiska FAE-team med sex personer och skapar således en sextonmannastark grupp som ska stötta kunderna på europanivå. Om alla i gruppen har motsvarande meriter som Mats Tived är det imponerande – han kommer närmast från Lineage Power där han har haft tekniskt säljansvar, dessförinnan har han bland annat konstruerat switchad strömförsörjning på Ericsson Power Modules.   

Drivkraften bakom Avnet Abacus beslut att stärka sitt strömförsörjningsstöd bottnar i de bestämmelser som kommer i och med EU:s ekodesigndirektiv och direktiv för energianvändande produkter. Dessa ställer stora krav på att konstruktionen är energieffektiv.

– Vår ambition är att agera som en konsult inom kraftkonstruktion och därmed stötta kundernas designteam, säger Cor van Dam, som ledare det utökade FAE-teamet och dessutom är marknadsansvarig för power på Avnet Abacus.

Samtidigt innebär den grönskande miljömedvetenheten att även kravet på tillförlitligheten hos en konstruktion blir allt viktigare. Ett typiskt exempel på tillämpning är strömförsörjning av lysdioder.

– Skapar man belysning med lysdioder som fungerar i 15 år bör ju även strömförsörjningen ha motsvarande livslängd, betonar Cor van Dam.

Han förklarar att företagets strategi är att erbjuda kunderna en handfull så kallade ”bäst lämpade”-lösningar efter att ha studerat den konstruktion som ska strömförsörjas. Vid urvalet tar man hänsyn till alla möjliga aspekter såsom elektriska specifikationer, branschregler, produktanvändning, hållbarhet, tillförlitlighetskrav, kostnad och tillgänglighet.

– Vi kan erbjuda de lösningar som är bäst lämpade för en viss konstruktion oavsett om det handlar om en kraftmodul, en diskret lösning eller en batterisats.

I linje med sin kraftsatsning har Avnet Abacus just dragit igång en sajt – Power-site (länk) – med fokus på området. Här kan man förutom produktinformation även hitta ett lagstiftningsavsnitt som omfattar ekodesigndirektivet och batteridirektivet.

– På sajten har vi även en tjänst som innebär att man kan få direktkontakt med vårt team av kraftspecialister i Europa.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)