JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Föraren ser bilen utifrån

Fujitsu 360 graderFöraren ser
bilen utifrån

NÜRNBERG Fujitsu förvandlar bilens omgivning till en tredimensionell modell med hjälp av fyra kameror och bildbehandling.
När du kör bil i ett datorspel kan du växla perspektiv och se bilen utifrån. Snart kan du göra samma sak på riktigt också.

Video från fyra kameror integreras till en tredimensionell modell av verkligheten kring bilen. Bilen är det enda som är en modell – du kan inte vinka till dig själv genom vindrutan – resten är en 3d-rekonstruktion från de fyra videokamerorna.

Det här kan vara ett effektivt verktyg vid bland annat fickparkering och backning.

Toyota planerar att använda tekniken i en kommande bilmodell. Fujitsu tror också att lastbilar är givna intressenter för tekniken.

Idag finns teknik för att göra en tvådimensionell projektion rakt uppifrån på bilen från fyra kamerabilder. Men en sådan projicering ger kraftfullt förvrängda bilder.

Fujitsu 360° Wrap Around View System skapar verkligen en äkta tredimensionell modell av omgivningen. Föraren kan i princip promenera runt bilen och hela tiden se den och omgivningen ur korrekt perspektiv – som om en kamera faktiskt svävade runt bilen

Tekniken demonstreras i foajén på konferensen Embedded World, som just nu pågår i Nürnberg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)