JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ÅAC Microtec utvärderar tillvekningsprocessen för Marsfordon

ÅAC Microtec utvärderar
tillverkningsprocess för Marsfordon

Europas rymdorganisation ESA vill ge den europeiska rymdindustrin en robust produktionsteknik för inkapslade system (SiP, system-in-package). Nu får uppsalabaserade ÅAC Microtec i uppdrag av ESA att utvärdera tillverkningsprocessen för SiP-enheter.
Svenska ÅAC Microtec använder SiP-teknik när företaget utvecklar och bygger miniatyariserade datorsystem för satellitstyrning. Hittills har svenskarna tagit fram flera komponenter och subsystem, varvid ett antal redan har testats på utvärderingsplattformar som skickats ut i rymden (se länk).  

Än så länge saknad dock en formell process för standardisering och kvalificering av SiP-tekniken. Det vill ESA (European Space Agency) nu ändra på.

ÅAC:s uppdrag är i första hand att utvärdera tillverkningsprocessen för SiP-enheter som ska användas i rymden, speciellt i samband med ExoMars som är ett fordon som ESA planerar att skicka till Mars. Men utvärderingen ska också användas som grund för att skapa en generisk plattform för processer – exempelvis tunnfilmsprocesser, teknik för att montera nakna chip och teknik för att stapla keramiska substrat – som används vid tillverkning av inkapslade system.  

– Studien gör det möjligt för oss att kvalitetssäkra våra produktionsmetoder för rymdkvalificerade elektronik, vilket är ett stort steg för oss, konstaterar Mats Magnell, vd på AAC Microtec i ett pressmeddelande.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)