JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 27 september 2020 VECKA 39
Nio av tio bilkörningar som svenska familjer utför skulle utan problem kunna klaras på enbart eldrift. Det framgår i den färska rapporten ”Att köra en laddhybrid” som Vattenfall står bakom.
Under det senaste året har Vattenfall utfört ett av världens största testkörningsprojekt med så kallade laddhybridbilar, alltså bilar som kombinerar laddningsbara batterier med en förbränningsmotor. I testet har 30 svenska familjer ersatt sin vanliga bil med en laddhybrid och varje meter bilen har körts har loggats och analyserats.

Resultatet visar att 9 av 10 turer är kortare än 30 kilometer. Skulle en bil som Volvos och Vattenfalls kommande laddhybrid Volvo V60 Plug-in-hybrid – som lanseras nästa år och har en räckvidd på 50 km på enbart el – ha använts hade familjerna i 90 procent av alla körningar klarat sig med enbart el som drivmedel, konstaterar Vattenfall.

Under testerna laddade familjerna sina bilar i hemmet i nära 60 procent av fallen, medan en fjärdedel av laddningarna skedde på arbetsplatsen.

– Så behovet av utökad infrastruktur för laddning av laddhybrider är begränsat. Framförallt visar projektet att laddhybriden helt kan fylla den konventionella bilens roll samtidigt som el ersätter större delen av det fossila bränslet, säger Johan Tollin, projektledare på Vattenfall i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)