JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Kistaföretaget Transic, som utvecklar krafttransistorer i kiselkarbid, har köpts av amerikanska Fairchild Semiconductor. Prislappen är drygt 100 miljoner kronor.
För Fairchild är köpet strategiskt. Förutom att det nu får bipolära krafttransistorer i kiselkarbid som, enligt Fairchild, har betydligt bättre prestanda än alternativa tekniker som MOSFET och JFET framhåller det amerikanska företaget att Transics ingenjörsteam och patentportfölj är en stor tillgång.

– Kombinationen av kiselkarbid och våra befintliga resurser inom MOSFET, IGBT och multi-chip-moduler gör att vi kan fortsätta att vara ledande inom innovativ, högpresterande effekttransistor, säger Mark Thompson, vd på Fairchild i ett pressmeddelande.

Transic är sprunget ur forskning vid KTH och grundades år 2005. Företaget påstås vara ensamt i världen om att leverera denna typ av fungerande avancerade transistorer i kiselkarbid. Den snabbast växande marknaden för dessa komponenter är för närvarande el- och hybridfordon.

Det är Industrifonden, Volvo Technology Transfer, Midroc New Technology och grundarna som nu säljer företaget. Stefan Jakélius, investeringsansvarig på Industrifonden, säger i ett pressmeddelande:

– Vi är nöjda med vår investering i Transic som gett en nettovinst på 50 procent. Vi tror också att bolaget kommer utvecklas väl med en stor internationell spelare som Fairchild som ägare.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)