JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Instat: Atom Z670 rår inte på ARM
För hög effekt och för lite integrerad IO. Och varför tillverkas den inte i 32 nm? Det är omdömet från Instats processorexpert Jim McGregor om Intels nya Atom-processor för pekplattor, Oak Trail.
Processorexperten Jim McGregor på analysinstitutet Instat ser ingen ljus framtid för Intels senaste Atomprocessor Oak Trail, Z670. Han ser det som symptomatiskt att Intel redan börjat tala lika mycket om nästa processor Cedar Trail.

Intel presenterade Oak Trail i början av veckan. Att 35 företag ska lansera produkter på processorn i år var känt sedan tidigare. Det är främst asiatiska företag som går i "ekspåret" ("oak trail").

Men ”roligare än så blir det inte”, skriver Jim McGregor.

– Den står sig inte mot många av sina konkurrenter.

Processorn behöver det separata IO-chipet SM35, det har inga alternativa minnesgränssnitt, som staplade kapslar (package-on-package). Och den drar 3 W har 3 W TDP, mycket mer än de smartmobilprocessorer som används i dagens pekplattor.

Det är de nackdelar Instats Jim McGregor pekar ut med Intels Oak Trail. Han förvånas också över att den tillverkas i 45 nm process, när Intel faktiskt har access till en egen state-of-the-art 32 nm-process.

— Det är konstigt eftersom det här ju är en produkt som verkligen skulle kunna dra nytta av den senaste processteklniken för att bättre kunna möta kraven från effektkänsliga tillämpningar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)