JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels Android byggs i Stockholm

Atom-androidIntels Android byggs i Stockholm

Intels dotterbolag Wind River startar ett utvecklingscenter i Stockholm för Android, Googles operativsystem för telefoner och pekdatorer.
Wind Rivers Stockholmskontor är sedan tidigare ett nav i Wind Rivers Androidutveckling. Det har bland annat tagit fram demonstrationstelefoner som Intel använder för att argumentera för att dess processorfamilj Atom kan konkurrera som approcessor i telefoner – ett område som idag helt domineras av Armprocessorer. Ett aktuellt rykte säger att Intel subventionerar pekplattor på Android med tio dollar.

Androidcentret i Stockholm blir Wind Rivers 20:e utvecklingscenter. Andra center finns i Österrike, Kanada, Tyskland, Frankrike, Israel, USA, Rumänien, Kina, Japan och Sydkorea. Sedan Intel köpte Wind River för två år sedan, har Wind Rivers ingenjörskår expanderat med 30 procent.

Wind River må vara Intels egendom, men det betyder inte att dess verksamhet är helt inriktad på Intels x86-arkitektur. För Kina lanserade Wind River i höstas en referenskonstruktion kallad Kunlun för Android på Texas Instruments Armprocessorfamilj Omap, för mobiler i hundradollarsklassen. Wind River samarbetar också med Qualcomm, den idag kanske ledande Armprocessorleverantören för mobiler.

Dessutom gör Wind River även utveckling för Meego, Intels och tidigare även Nokias mobiloperativsystem. Igår figurerade ett rykte om att LG Electronics visat intresse för Meego i mobiler, men detta dementerades – LG är idag bara intresserat av Meego i fordonselektronik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)