JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 27 september 2020 VECKA 39
För att göra elnätet smart krävs att man adderar olika typer av informations- och kommunikationslösningar. Här vill det europeiska standardiseringsorganet Etsi spela en aktiv roll i beslutsprocessen och arrangerade därför nyligen en konferens på temat.
En kraftig utbyggnad av vindkraften, småskaliga solcellsanläggningar, allt fler elbilar, smarta hushållsapparater som håller reda på när elen är billig och miljövänligt producerad el men också politiker som vill minska koldioxidutsläppen. Det är några av de ingredienser som driver på utvecklingen mot en ökad intelligens i elnätet.

För att nå visionen krävs en rad beslut om vilka tekniker som ska användas. Ska kommunikationen från elmätarna ske via elnätet eller via LTE-nätet. Vilken teknik ska användas för att kommunicera med hushållsapparaterna I hemmen? Och hur ska man reglera den ökande mängden el från vindkraftverk som matas in i nätet?

Svaret på dessa och en hel del andra frågor har EU-kommissionen gett i uppgift till standardiseringsorganisationerna Etsi, CEN och Cenelec att ta reda på. Etsi ordnade därför en tvådagars workshop i början av april som samlade 250 deltagare från inte bara Europa utan därtill även Kina, Japan, Korea och USA.

På konferensen diskuterades förslag till arkitekturer, kommunikationstekniker, insamling och bearbetning av data liksom säkerhets- och integritetsaspekter. Resultat från olika pilotprojekt redovisades också.

Etsi har fått med branschorganisationen T&D Europe, som samlar elkraftföretagen, i standardiseringsarbetet men organisationen säger inget om tidtabellen för arbetet.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)