JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Volvo trycker på startknappen

Volvo sätter igång produktionen av elbilen C30 Electric. De första leveranserna blir till leasingkunder, direkt efter sommaren.
Sedan i höstas har Volvo haft en testflotta om 50 stycken C30 Electric, som mestadels körts av anställda på företaget. En av bilarna har också ingått i ett projekt där en familj ska leva så klimatsnålt som möjligt.

Nu berättar företaget att produktutvecklingsstadiet är över och att man trycker på knappen för produktionsstart. Målen är försiktigt satta - fram till slutet av 2012 ska 250 exemplar tas fram – men fler kan produceras om marknaden så efterfrågar.

Kunderna blir främst leasingkunder som företag, myndigheter och politiska organisationer. Förutom Sverige ska bilen till en början även säljas i Belgien, Holland och Norge.

Bilarna tillverkas i Volvos fabrik i Gent, och transporteras sedan till Göteborg för montering av motor, batterier och elektronik. Batterierna sitter i kardantunneln i bilens mitt samt där bensintanken förr krävt utrymme. Elbilarna får därmed lika mycket bagageutrymme som de konventionella.

Körsträckan ligger på 150 km per laddning. Att ladda batteriet fullt tar 7 timmar, och laddningen sker från vanligt 220 V-uttag. Bilen har en toppfart på 130 km/h, och går från 0 till 50 km/h på fyra sekunder.

Elektroniktidningen intervjuade Volvos elbilschef Johan Konnberg i december ifjol (länk).
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)