– Det kan bli konstiga uppsägningar, väldigt konstiga omplaceringar utan grund som vi kräver här i Sverige. Det kan handla endast om att man vill bestraffa enstaka arbetstagare för att de inte gör vad företaget förväntat, säger fackföreningen Unionens ombudsman Kari Andersson till Ekot.
Ett exempel som ekot ger är två anställda som gick tidigare en dag för att hämta på dagis. De ombads då göra en Powerpointpresentation till dagen efter som skulle förklara varför de skulle få arbeta kvar.
Enligt Ekot förekommer det också att personer som ledningen är missnöjda med får skäll inför de andra anställda eller via mail som går ut till hela företaget.
Huaweis Nordenchef, James Chen, håller inte alls med. Av de 500 anställda är det bara 15 personer som slutat de senaste två och ett halvt åren och det visar att personal som är nöjd med sin arbetsplats, anser han.
– Och att flytta personal - det är bara ett sätt att ge dem som inte lyckats en ny chans, säger han till Ekot.
Huawei startade för 23 år sedan och har växt till en gigant inom tele- och datakom. Företaget har runt 110 000 anställda och nämns ofta som Ericssons värsta konkurrent.
I Sverige har företaget kontor i Kista, Göteborg och Lund. Många av de anställda kommer från Ericsson eller Sony Ericsson. Bland personalen har runt en tredjedel fast anställning, en tredjedel är konsulter en tredjedel är kineser som kommer hit på långtidskontrakt (två år).