JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljoner ska fixa bättre ljud i tv:n
Linköpingsföretaget Actiwave – som utvecklat en algoritm som förbättrar ljudåtergivningen i olika högtalarsystem – har tagit in 15 miljoner kronor i en nyemission. Pengarna ska delvis användas för att lansera företagets egenutvecklade högtalarsystem.
Det är SEB Venture Capital som nu investerar i Actiwave och även förvärvar samtliga aktier från Innovationsbron.

Actiwave är sprunget ur forskningsresultat från Linköpings universitet och grundades av Pär Gunnar Risberg för fyra år sedan. För ett år sedan var Elektroniktidningen först med att uppmärksamma företagets speciella kompetens (länk). Och i våras utsåg duon Affärsvärlden och Ny Teknik företaget till ett av 33 mest lovande unga svenska teknikföretag.

Nu investerar riskkapitakbolaget SEB Venture Capital 15 miljoner kronor i Actiwave, vars specialitet är att på digital väg skapa njutbart ljud i snygga men ljudmässigt omöjliga högtalare. Tekniken passar bra att använda i konsumentelektronik som exempelvis platt-tv, laptops, surfplattor och mobiler.

– Actiwave har lyckats utveckla en mycket innovativ teknologi som betydligt förbättrar ljudet i små och kompakta enheter vilket öppnar upp för en gigantisk marknad. Det är en stor utmaning att lotsa en innovation ända fram till ett kommersiellt välfungerande bolag, och vi är mycket imponerade över vad Pär och teamet har uppnått hittills, säger representanter för SEB Venture Capital i ett pressmeddelande.

De nyvunna pengarna ska användas dels för lanseringen av det egna högtalarsystemet Opalum som visades upp på den stora prylmässan IFA i Berlin i fjol höst, dels för licensiering av Actiwaves teknik till tillverkare av konsumentelektronik.

– Det här är en viktig milstolpe för oss. Det möjliggör inte bara en snabbare utveckling utan ger också bolaget en större trovärdighet tack vare en stark ägare i ryggen, kommenterar Pär Gunnars Risberg, vd och grundare för Actiwave, i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)