JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Krig om prestandamätningar

AMD lämnar Bapco, organisationen bakom prestandamåttet Sysmark, och hävdar att dess mätningar orättvist gynnar Intel. Bapco nekar till anklagelsen och hävdar att AMD ljuger.
Också Nvidia, Via och Apple har försvunnit ur Bapcos medlemslista – hittills utan kommentar – vilket betyder att Intel nu är ensam processortillverkare i organisationen.

Sysmark mäter prestanda i persondatorer genom att mäta hur lång tid det tar att utföra olika uppdrag i kontorsprogram som Excel.

AMD har det senaste året kritiserat Sysmark för att ge orättvisa siffror.

– Sysmark består inte bara av ickerepresentativa arbetsaktiviteter utan genererar vilseledande resultat som kan leda till mycket dåliga inköpsbeslut och har historiskt gett myndigheter merkostnader på uppskattningsvis åtta miljarder dollar, skriver AMD:s marknadschef Nigel Dessau på sin blogg.

Siffran är hans uppskattning av vad det kostat myndigheter världen runt att köpa dyrare datorsystem än de faktiskt utnyttjat.

Nigel Dessau räknar konkret upp olika punkter där Sysmarks mätningar enligt honom är missvisande. Han säger att en oproportionell andel av poängen kommer ur prestanda på ovanliga aktiviteter som maskinell textläsning och filkomprimering, medan populära kontorstillämpningar som kan accelereras i grafikprocessorer inte alls räknas in.

Den sista punkten skulle kunna missgynna AMD vars strategi för prestanda inkluderar just utnyttjandet av grafikkretsar och liknande arkitekturlösningar.

Under en tid har AMD arbetat inom organisationen Bapco för att påverka den nya versionen av standarden, Sysmark2012. Och också fått gehör för sina förslag. Men nu när Sysmark2010 lanseras hoppar AMD av, med hänvisning till att sammanvägningen av de olika deltesten i slutänden ändå blev missvisande.

Enligt Nigel Dessau har Bapco under året hotat med att utesluta AMD från Bapco på grund av kritiken. Detta är enligt ett pressmeddelande från Bapco en lögn. AMD har inte hotats med uteslutning och detta trots AMD:s ”tidigare brott mot förpliktelser gentemot BAPCO enligt medlemsavtalet”.

Bapco påpekar att AMD röstat ja till 80 procent av de förslag som dykt upp i arbetsgruppen för Sysmark2012 och fått dessutom fått igenom samtliga egna förslag.

Bapco anklagar också AMD för att bryta mot sekretessavtal och hävdar slutligen att Sysmark faktiskt ger en rättvisande bild av de prestanda som slutanvändaren upplever.

Medlemmarna i organisationen är vid sidan av Intel och Microsoft i huvudsak stora pc-tillverkare som Dell, HP och Lenovo.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)