JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Betalningar via mobiltelefoner med NFC-teknik kan bli säkrare om mobilen kompletteras med en fingeravtryckssensor. NXP och två partner jobbar på en referenskonstruktion för ändamålet.
NFC-tekniken (near field communication) som halvledarbolaget NXP gått i bräschen för gör det förvisso enkelt att använda mobiltelefonen för betalningar i butiker. Men säkerheten upplevs ofta som otillräcklig. Exempelvis går det att handla med en stulen mobil och tillgång till en personlig kod.

Tillsammans med fingersensorföretaget Authentec och betalningsspecialisten Devicefidelity ska NXP därför ta fram en referenskonstruktion där fingeravtryck används för identifiering av användaren. De tre har visat att tekniken fungerar genom att i en smartmobil av typen Motorola Atrix 4G bygga in en fingersensor från Authentec och ett micro SD-kort med betalfunktion från Devicefidelity, innehållande NFC-teknik från NXP.

I testet görs en betalning genom att användaren drar fingret över sensorn, varvid en kontokorts-app öppnas automatiskt. Under förutsättning att fingeravtrycket tillhör en behörig person är det sedan bara att lägga telefonen mot betalterminalen för att slutföra transaktionen. Enligt parterna är det första gången som kombinationen av fingeravtryck och NFC används för betalningsändamål.

De tre ska nu ta fram en referenskonstruktion för Androidmobiler. Förhoppningen är att bana väg för en bred användning av mobila betalningar. Enligt trion blir säkerheten med denna metod betydligt högre än för exempelvis kontokort.

– Fingeravtrycksbetalningen visar hur framtida mobiltransaktioner kan bli allt smidigare genom att använda NFC och biometri, kommenterar Henri Ardevol på NXP i ett pressmeddelande. 
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus