JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Domstol stoppar Samsungplatta

Domstol stoppar Samsungplatta

En domstol i Düsseldorf har efter en stämningsansökan från Apple beordrat Samsung att stoppa distributionen av läsplattan Galaxy Tab 10.1 inom EU. Apple hävdar att designen är alltför snarlik den egna läsplattan Ipad.
Apple har en längre tid jagat konkurrenten Samsung med blåslampa i domstolar i såväl USA som i Europa. Främsta argumentet är att Galaxy-läsplattorna är så snarlika Ipad i designen, men Apple menar även att Samsung inkräktar på en rad patent (länk).

Utslaget från distriktsdomstolen i Düsseldorf är Apples hittills största framgång i denna juridiska strid. Domen innebär att Samsung beordras att tills vidare stoppa all distribution av Galaxy Tab 10.1 inom hela EU, med undantag av Nederländerna där speciell lagstiftning råder och en separat process pågår. Surfplattan lanserades i Sverige för några veckor sedan.

Huruvida Samsung kommer att följa domstolens utslag är oklart. En talesperson från Samsung säger till nyhetsbyrån Bloomberg att företaget inte fått någon information från domstolen, och att man inte fått någon möjlighet att ge sin syn på saken eller framlägga några bevis i frågan. Enligt talespersonen ska Samsung nu vidta de legala åtgärder som krävs för att försvara företagets immateriella rättigheter.

I Sverige har operatören Tre och butikskedjan The phone house ännu inte vidtagit några åtgärder med anledningen av domstolsordern, rapporterar tidningen Mobil.

Apple har lämnat in liknande stämningar mot Samsung i USA och i Australien. Samsung, som är stor leverantör av minnen till Apple, har svarat med motstämningar i Sydkorea, Japan, Tyskland och USA. I Australien har Samsung gått med på att vänta med försäljningsstarten tills domstolen gett sitt utslag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)