JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Snart slocknar 60-wattaren

Den första september träder fas tre i EU:s plan för att fasa ut de klassiska glödlamporna in. Då blir det förbjudet att tillverka och distribuera klara glödlampor på 60 W eller mer. Sedan två år finns ett förbud mot matta glödlampor (med några få undantag). Glödlampor som fortfarande finns i butikerna får dock säljas tills de tar slut.
I Danmark verkar många vara medvetna om det stundande förbudet och nyhetssajten 24.dk rapporterar om hamstring. Enligt nyhetssajten har en del äldre danskar köpt 60-wattare så att det ska räcka livet ut.

Ska man tro dagens pressmeddelande från Osram är tyskarna desto mer okunniga om vad som väntar den 1 september. Enligt en undersökning bland tusen tyskar som företaget låtit göra känner knappt en av fem tyskar till det stundande förbudet.

Och i Sverige verkar vi ta förändringen med ro.

– För två år sedan, när den matta 60-wattsglödlampan förbjöds, hamstrade många kunder glödlampor, men den här gången har kunderna tagit det med en större ro. Fler har insett vikten av att spara energi, säger Mikael Lindberg som arbetar i en lampaffär i Stockholm till Sveriges Radio.

År 2012 utökas förbudet till att även omfatta klara 40, 25 och 15 watts glödlampor, 2013 skärps kraven på lågenergilampor och LED-lampor och den 1 september 2016 skärps kraven på halogenlampor.

I Sverige beräknas förbudet mot glödlampor att spara tio procent av den el som används i hushållen. Det är en minskning med två terawattimmar per år, vilket motsvarar användningen i cirka 80 000 eluppvärmda villor under ett år. I hela EU beräknas förbudet spara cirka 40 terawattimmar.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)