JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Tre Samsung Galaxymobiler förbjuds i ett antal EU-länder från 13 oktober på grund av intrång på ett Applepatent. I sitt försvar refererar Samsung till svenska ex-mobiltillverkaren Neonode.
Samsungs mobiler får varken säljas, distribueras, importeras eller tillverkas i tio EU-länder, bland dem Sverige. Den gemensamma nämnaren är att i dessa länder gäller Apples patent nummer EP 2059868. Det handlar om ett användargränssnitt för att visa fotografier på pekmobiler.

 Neonde var först
Dra fingret över skärmen för att låsa upp mobilen – trivialt, anser domstolen, och underkänner tillsvidare giltigheten av ett av Apples patent.  Beviset är att svenska windowsmobilen Neonode gjorde det först. Ett annat argument var att en liknande teknik beskrivs i en vetenskaplig artikel publicerad redan1992.
De exakta konsekvenserna av Haag-förbudet är svåra att överblicka. För det första är beslutet bara preliminärt, och flera Applepatent och andra intellektuella rättigheter kommer senare att tas upp den verkliga rättegången.

Även betydelsen av det preliminära beslustet är oklart. Det gäller visserligen endast bara dotterbolag till Samsung i vissa EU-länder, men Samsungs logistik för hela Europa kan komma att påverkas. De förbjudna modellerna är Galaxy S, Galaxy S II och Ace.

Rättegången i Haag är bara en av drygt 50 IP-rättegånger som pågår mot olika tillverkare av Androidmobiler. Nitton av dessa rättegångar är mellan Apple och Samsung. En tysk domstol har tillsvidare förbjudit distribution av pekplattan Galaxy Tab 10.1 i Tyskland. Den domstolen ska fatta ett nytt beslut idag. I Australien har Samsung tvingats att skjuta upp lanseringen av Galaxy Tab 10.1.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)