JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung vill stoppa Iphone 5

Den 4 oktober väntas Apple lansera sin nya mobil, kallad Iphone 5. Men konkurrenten Samsung har enligt uppgifter i media långt gångna planer på att före dess stämma Apple för patentintrång, och på så sätt försöka stoppa försäljningen.
Samsung tror att den kommande Iphone 5 innehåller mobilteknik som det koreanska bolaget äger patenträttigheterna till, och håller därför på att förbereda juridiska processer som kan stoppa försäljningen. Enligt tidningen Financial Times håller bolaget på att besluta om stämningen ska lämnas in i Korea eller i Europa, medan såväl nyhetsbyrån Reuters som koreanska Maeil Business Newspaper säger att en begäran om säljstopp i Europa är på gång.

Åtgärderna är ett uppenbart svar på Apples stämningar, som bland annat stoppat försäljningen av surfplattan Samsung Galaxy 10.1 i Tyskland. Mellan sig har företagen ett tjugotal icke uppgjorda juridiska patentttvister, i USA, Korea och Europa.

Samsung vill inte kommentera uppgifterna om turerna kring Iphone 5, men säger sig vara optimistisk inför de andra rättsfallen.

– Vi har goda möjligheter att vinna de fallen om vi använder våra patent kring trådlösa kommunikationsstandarder. Teknik som WCDMA och HSPA är nödvändiga för mobila enheter, så våra patent där kan vara kraftfulla vapen för oss, säger en talesperson för företaget till Financial Times.

Apple gör sitt bästa för att hemlighålla detaljerna kring Iphone 5. Inte ens att lanseringen ska ske den 4 oktober är något företaget bekräftat. Dock ska nye vd Tim Cook då hålla ett anförande, och flera medier, däribland den vanligtvis välunderrättade sajten AllThingsD, tror att lanseringen kommer vid det tillfället.

Iphone 5 ska enligt ryktet ha en snabbare processor, eventuellt med dubbla kärnor, och en kamera på 8 Mpixel i stället för 5 Mpixel som i föregångaren. Apple sålde drygt 20 miljoner Iphone under förra kvartalet och blev därmed störst i världen på smartmobiler.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)