JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flera förbättringar i storsäljande cadverktyg
Stöd för XML, fler möjligheter till återanvändning, bättre routing och en optimerad bibliotekseditor hör till nyheterna i version 6.0 av cadverktyget Eagle PCB från tyska Cadsoft. Verktyget har fått stor spridning tack vare att distributören Farnell ger bort gratisversioner på sin sajt Element 14.
Ökad flexibilitet och effektivitet har varit de lätt schablonmässiga men av Cadsoft likväl framhävda egenskaperna i arbetet med Eagle PCB 6.0. Att databasstrukturen är omgjord till XML är ett exempel - det innebär att vanlig text kan användas, liksom att det blir lättare att översätta till och från andra cadformat.

En annan nyhet är möjligheten att slå samman flera scheman, med "copy-paste". Det gör det lättare att cadda parallella strukturer – verktyget förstår sammanhanget och anpassar konstruktionen med full konsistens.

Routingen – ledningsdragningen – har förbättrats så att varje steg kan göras ogjort (undo), och återskapas (redo) genom hela konstruktionsarbetet. Därtill har översättningen mellan meter- och tumbaserade mått gjorts exakt, tack vare högre intern upplösning.

I bibliotekseditorn finns numera möjlighet att ansluta ett ben till mer än en lödö, för att kunna hantera interna anslutningar i en komponent. Det gör också att många äldre schemasymboler kan återanvändas. Kontrollen av designregler har också förbättrats så att valfritt formade ytor kan användas. Taket för hur många olika kapslar som kan hanteras har tagits bort, och filer kan döpas med större frlhet.

Cadsoft erbjuder gratis uppdatering till de kunder som tidigare köpt version 5. Den gratisversion som finns på Farnells sajt Element14 är en enklare variant, som även den kan uppdateras till den nya versionen, något som dock kostar pengar. Till samtliga versioner medföljer en koppling till Farnells komponentdatabas, kallad Designlink.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)