JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pekskärm utan skärm

Pekskärm utan skärm

Genom att kombinera en minimal projektor med en ir-kamera kan varje yta bli en interaktiv pekskärm. Tekniken kallad Omnitouch har utvecklats i samarbete mellan Microsoft och Carnegie-Mellonuniversitetet.
Varje vägg eller bordsyta kan bli en interaktiv skärm, och handflatan kan bli ett tangentbord eller något annat pekbaserat användargränssnitt. Hemligheten ligger i ir-kameran, som påminner om den som används i Microsofts spelkonsol Kinect.

Systemet mäter avstånd kontinuerligt och bygger upp en datormodell av omgivningen. Det är tillräckligt exakt för att kunna följa enskilda fingerrörelser och samtidigt kompensera för projektionsytornas lutning och ojämnheter. Med hjälp av reflektioner beräknas rummets ytor, vilket gör att kameran inte behöver några externa fixpunkter för att kalibrera sig.

– Omnitouch räknar ut vad du har framför dig och anpassar sig efter det. Användaren kan interagera med valfri yta, precis som om det vore en pekskärm, med svepning, nypning och liknande rörelser, säger innovatören, Carnegie-Mellonforskaren Chris Harrison, i tidningen Technology Review.

Den prototyp han tagit fram är långt från smidig, den måste bäras över axeln och drar relativt mycket ström. Men utvecklarna påpekar att alla ingående komponenter är standard, och krympning pågår. Att göra något som kan hängas runt halsen, eller på sikt rentav byggas in i ett par glasögon, är inom räckhåll menar forskarna.

Hur användbar denna teknik är kan förstås diskuteras. Chris Harrison har låtit tolv försökspersoner testa, och kommit fram till att projicerade knappar behöver vara aningen större än motsvarande på vanliga pekskärmar för att fungera praktiskt. Men exakt vilka tillämpningar som passar bäst vet han inte.

– Det är en möjliggörande teknik, precis som pekskärmar. De är inte heller så spännande i sig själva – det är först när de får utvecklade användargränssnitt som de blir intressanta, säger han till Technology Review.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)