JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk fiber skapar hopp inom cellforskningen

Det svenska forskningsinstitutet Acreo får fem miljoner från EU för att ta fram en metod som innebär att man med optisk fiber kan styra tidsintervallet mellan olika laserpulser vid mikroskopi. Metoden kan öppna nya dörrar inom cellforskningen.
Acreo ska i samarbete med europeiska partners se om det går att reglera antal laserpulser och tidsintervallet mellan dem med hjälp av specialfiber. Redan idag finns det kommersiella lasrar som skapar extremt korta ljuspulser, men det är svårt att reglera hur ofta pulserna alstras.

– Ibland behövs det längre tid mellan pulserna för att kunna studera en viss process i en cell. Om vi kan ta fram verktyg för att kontrollera pulserna kommer det att bli möjligt att skapa mikroskop som på ett mer detaljerat sätt kan studera hur celler påverkas av sjukdomar och mediciner, säger Walter Margulis på Acreo i ett pressmeddelande.

Anledningen till att det ibland behövs ett längre tidsintervall mellan de utsända pulserna är att vissa celler inte hinner avsluta sin respons innan nästa puls dyker upp, vilket förstör mätningen.

En stor del av forskningen går även ut på att använda optiska fibrer för att alstra synligt ljus.

– Eftersom ljuset propagerar i fibern är det en fördel att utveckla fiberoptiska komponenter för att kontrollera laserpulserna utan att behöva leda ljuset ut från fibern in i en bulkkomponent och tillbaka in i fibern igen, säger Walter Margulis.

Projektet startar i år och pågår fram till år 2014. Acreos forskning inom projektet koncentreras till labbet i Kista och i Hudiksvall.
Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)