JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 9 juli 2020 VECKA 28
När Teknikföretagen presenterar sin konjunkturprognos för år 2012 är det orden ”lågkonjunktur och osäkerhet” som sticker ut. Telekomsektorn förväntas dock växa även nästa år.
Nästa år kommer industrin att präglas av lågkonjunktur. Men till skillnad mot tidigare lågkonjunkturer är det nu en konsumentledd nedgång. Det hävdar Teknikföretagen i sin färska konjunkturprognos där man bland annat pekar på en produktionsminskning hos svenska teknikföretag på två procent under nästa år. Likaså väntas antalet anställda minska i de producerande företagen under året.

Olika branscher kommer dock att påverkas i olika hög grad. Fordonsindustrin, som i Sverige huvudsakligen består av lastbilstillverkning, spås en nedgång på hela fem procent under år 2012. Maskin- och metallvaruföretagen väntas däremot se en nedgång runt två procent.

– Sedan har vi elmaskiner som gjort ett väldigt starkt 2011. Här räknar vi med en nedgång på tio procent. Slutligen har vi telekomsektorn – där räknar vi med att tillväxten fortsätter, säger Anders Rune, chefekonom Teknikföretagen.

Teknikföretagens konjunkturprognos för nästa år visar dessutom på stora skillnader mellan olika länder och marknader, exempelvis mellan tillväxtländer och traditionella industriländer. Tillverkningen i Sverige påverkas främst av utvecklingen i Europa, där vi fortfarande säljer och köper in mest. Möjligen kan USA överraska positivt under nästa år.

Samtidigt betonar Teknikföretagen att den färska prognosen endast utgår från hittills kända effekter av bank- och skuldkrisen som pågår. Oförmåga, särskilt i Europa, att hantera bank- och skuldkrisen kan mycket väl ge en djupare nedgång.

– Lika klart som att konjunkturen nu försämras är att den skuldsanering som på ett eller annat sätt krävs också kommer att påverka hushåll, företag och offentlig verksamhet negativt framöver, påpekar Anders Rune.


MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)